Menu Triangle
078 611 1048
DSC04239-min

Wat zijn de kosten van outplacement?

Outplacement wordt ingezet om ontslagen werknemers te helpen met het vinden van een nieuwe baan of het starten van een zelfstandige onderneming. Maar wat zijn de kosten van outplacement? Wie betaalt deze kosten? En zijn deze kosten aftrekbaar voor de belasting? In dit artikel leest u er alles over.

Wat kost Outplacement?

De kosten voor outplacement verschillen per outplacementtraject. Dat komt omdat de prijs van outplacement afhangt van de duur en intensiteit van het traject, en tevens van de modules die worden ingezet. Daarnaast verschillen de kosten per werknemer wanneer het gaat om één individu , een paar of groepsoutplacement.

Hoe worden de kosten voor outplacement bepaald?

Er zijn diverse factoren die bepalen welke kosten een outplacementtraject met zich meebrengt. Hieronder vindt u daar een overzicht van:

  • Het type outplacement dat nodig is;
  • De duur van het outplacementtraject;
  • De noodzaak van scholing of omscholing;
  • De keuze voor individueel outplacement of groepsoutplacement;
  • De wensen en behoeftes van de cliënt zelf.

Voorafgaand aan outplacement kijkt onze loopbaanbegeleider welke modules er nodig zijn om de cliënt optimaal te ondersteunen in hun zoektocht naar passend werk. Mede aan de hand daarvan wordt de inhoud en duur van het outplacementtraject bepaald.

Wie betaalt outplacement?

Outplacement wordt in de meeste gevallen betaalt door de werkgever. Het aanbieden van een outplacementtraject is een teken van goed werkgeverschap. Als werkgever laat u hiermee zien dat u de ontslagen medewerker wilt ondersteunen in hun zoektocht naar passend werk.

Leestip: E-book 5 stappen van goed werkgeverschap bij ontslag.

E-book 5 stappen van goed werkgeverschap voorblad

Wie betaalt outplacement?

Veel werkgevers laten de kosten van outplacement ten laste komen van de transitievergoeding. Hierdoor worden de kosten fiscaal aftrekbaar en betaalt u een lagere netto transitievergoeding aan de ontslagen medewerker. Een transitievergoeding wordt ook wel een ontslagvergoeding genoemd en is bedoeld om de werknemer te compenseren voor het ontslag.

Houd er rekening mee dat een transitievergoeding soms niet hoog genoeg is om de kosten voor outplacement te dekken. Dit kan ertoe leiden dat de kosten voor outplacement in overleg tussen werkgever en werknemer worden verdeeld.

Zijn de kosten voor outplacement aftrekbaar?

Het is mogelijk om de kosten voor outplacement fiscaal af te trekken. Dat kan wanneer u de kosten van een outplacementtraject ten laste laat komen van de transitievergoeding. De netto transitievergoeding voor de werknemer wordt hierdoor wel lager.

Outplacement nodig? Vraag CEREO naar de kosten

Wilt u outplacement aanvragen voor een ontslagen werknemer? Of heeft u wegens een reorganisatie een groep mensen die het bedrijf moeten verlaten? Dan gaat CEREO graag met u in gesprek over het starten van een outplacementtraject. We kijken daarbij goed naar uw situatie en geven u een vrijblijvende indicatie van de kosten van outplacement. Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.

CEREO heeft jarenlange ervaring met outplacement en is actief door heel Nederland, waaronder Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Het is ons doel om organisaties meer grip te bieden op de ontwikkeling van hun personeel - ook wanneer er sprake is van een vertrek wegens ontslag. Wilt u daar meer over weten? Neem dan via onderstaande button contact op.