Menu Triangle
078 611 1048
DSC06075-min
Assessments & Onderzoek

Selectieassessment

Selectieassessment

Een selectieassessment is onderdeel van een sollicitatieprocedure en wordt ingezet om te beoordelen of en in hoeverre een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Een dergelijk assessment levert een uitgebreide rapportage op over de relevante competenties van de kandidaat en in welk opzicht die bij de functie aansluiten. Dit rapport vormt voor de werkgever of potentiƫle werkgever een duidelijk en onafhankelijk advies. Op basis hiervan kan vervolgens een keuze worden gemaakt.

Elk assessment bevat standaard onderdelen. Hoe hier vorm aan wordt gegeven en hoe intensief elk onderdeel wordt ingezet, hangt echter af van de situatie en de hulpvraag, en is dus altijd onderhevig aan maatwerk.

1. Een interview

De assessor wil hierbij een goed beeld krijgen over de persoonlijkheidskenmerken en het karakter van de medewerker.

2. Diverse intelligentietests

De medewerker wordt getoetst op diens totale intellect, waarbij informatie moet worden verwerkt middels woorden, beelden of getallen.

3. Schriftelijke opdracht op basis van een casus

Voorbeelden zijn een managementopdracht, het afhandelen van een postbak of mailbox of het uitvoeren van een plannings- of schrijfopdracht.

4. Minimaal twee gesprekssimulaties, games of rollenspellen

In samenwerking met een acteur of actrice worden middels spel of simulatie de praktische vaardigheden van de medewerker getest.

5. Diverse persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetests

Aan de hand van vragenlijsten en tests worden uiteenlopende stellingen aan de kandidaat voorgelegd. Die moet vervolgens aangeven of die het wel of niet eens is met de stelling.