Menu Triangle
078 611 1048
DSC06053-min (1)

Reorganisatie ontslag

Ontslag bij reorganisatie: outplacement biedt uitkomst

Ontslag bij reorganisatie is een heftige gebeurtenis. Dat geldt voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Wanneer er ontslagen vallen bij een reorganisatie, biedt een outplacementtraject uitkomst. Dit kan gaan om individueel outplacement of groepsoutplacement en is erop gericht om ontslagen werknemers te ondersteunen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Op deze pagina vind je een complete uitleg.

Ontslag bij reorganisatie: zo ga je er als werkgever mee om

Bij het uitvoeren van een reorganisatie, beroep je je als werkgever op het reorganisatieplan van jouw bedrijf. In dit plan staat beschreven waarom een reorganisatie noodzakelijk is en wat hiervan het doel is. Dit plan toont aan dat reorganisatie de enige manier is waarop het bedrijf kan blijven voortbestaan.

Reorganisatie is voor iedereen noodzakelijk, ook voor je personeel. Een reorganisatieplan helpt je dan ook om de noodzaak van ontslag bij reorganisatie aan te tonen bij UWV en de kantonrechter. Omdat goed werkgeverschap in zo’n geval onmisbaar is, is het je verantwoordelijkheid om je ontslagen medewerkers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Dit bereik je door deze medewerkers een outplacementtraject aan te bieden. Tijdens een outplacementtraject huur je een onafhankelijke loopbaancoach in die jouw personeel helpt om op afzienbare termijn een passende baan te vinden bij een ander bedrijf. Outplacement kan individueel worden ingezet, maar ook in groepsverband. In dat laatste geval spreken we van groepsoutplacement.

Wie krijgt ontslag en wie heeft recht op ontslagvergoeding?

Tijdens een reorganisatie ben je als werkgever verplicht om medewerkers met een vast contract zo lang mogelijk te behouden. Je dient zo mogelijk eerst afscheid te nemen van uitzendkrachten of personeelsleden met een tijdelijk contract. Pas hierna mag je medewerkers met een vast contract laten gaan.

Wanneer werknemers ontslagen worden, hebben ze in de meeste gevallen recht op een ontslagvergoeding. Dit wordt ook wel transitievergoeding genoemd. Verkeert uw bedrijf financieel in zwaar weer? Dan is het soms niet mogelijk om deze vergoeding aan je ontslagen werknemers uit te keren.

Je kunt er als werkgever voor kiezen om de ontslagvergoeding (met toestemming van de ontslagen werknemer) in te zetten voor outplacement. De kosten voor ontslag vallen daardoor vaak lager uit en dat is voordelig voor de organisatie.

Het is verstandig om hier vooraf met je bedrijfsjurist en je accountant over in gesprek te gaan. Zo weet je zeker dat je gedegen financieel advies krijgt. Zorg ook dat je hier goed met je personeel over communiceert. Dit voorkomt stress en onzekerheid en zorgt voor transparantie tussen jou en je werknemers.

Zo biedt outplacement uitkomst bij een reorganisatie

Wanneer je gedwongen bent om medewerkers te ontslaan tijdens een reorganisatie, wil je hen het liefst zo snel mogelijk aan een nieuwe baan helpen. Je voelt je immers verantwoordelijk voor hun welzijn en het verloop van hun carrière. Outplacement biedt hiervoor de beste oplossing.

Een outplacementtraject wordt geleid door een loopbaancoach die samen met de werknemer kijkt naar zijn of haar mogelijkheden op carrièregebied. Outplacement is modulair opgebouwd; er wordt per ontslagen werknemer bekeken welke modules er nodig zijn. Vaak bestaat outplacement uit individuele coaching, verschillende testen en sollicitatietrainingen.

Hoewel de inhoud van een outplacementtraject per werknemer kan verschillen, is het doel altijd hetzelfde: een nieuwe, passende baan vinden. Het traject voor ontslagen medewerkers tijdens een reorganisatie ziet er als volgt uit:

  1. Er vindt een kennismakingsgesprek plaats tussen de loopbaancoach en de werknemer;
  2. Er wordt een maatwerk trajectplan opgesteld om een passende baan te vinden;
  3. De ontslagen werknemer krijgt individuele begeleiding van een vaste loopbaancoach.

Bij Cereo richten we ons op het vinden van een baan die past bij de talenten en ontwikkelmogelijkheden van de ontslagen medewerker. We stellen kansen boven beperkingen en maken gebruik van zowel ons eigen netwerk als het netwerk van de werknemer. Samen ontdekken we welke carrièrestap bij de werknemer past en welke mogelijkheden de arbeidsmarkt te bieden heeft.

Meerdere ontslagen wegens reorganisatie? Kies voor groepsoutplacement

Het komt regelmatig voor dat een reorganisatie leidt tot meerdere ontslagen. Soms gaat dit om massa-ontslag en soms om het ontslag van een handvol werknemers. In al deze situaties is het mogelijk om voor groepsoutplacement te kiezen. Tijdens groepsoutplacement ondersteunen ontslagen collega’s elkaar tijdens het traject.

  • Groepsoutplacement brengt minder kosten met zich mee;
  • Groepsoutplacement biedt de mogelijkheid om in hetzelfde aantal uren meerdere werknemers te begeleiden;
  • Groepsoutplacement leidt tot verbondenheid tussen ontslagen medewerkers;
  • Groepsoutplacement kan plaatsvinden bij jou op locatie, maar ook op een externe locatie;
  • Groepsoutplacement wordt geheel op maat voor je ontwikkeld.

Wanneer een ontslagen werknemer het niet prettig vindt om in groepsverband te worden begeleid, is het ook mogelijk om individueel outplacement in te zetten. Op die manier kunnen werknemers zelf kiezen of ze groepsmatig of individueel worden ondersteund.

Wat kan CEREO betekenen tijdens je reorganisatie?

CEREO is een landelijke organisatie en bestaat uit regionale loopbaanadviesbureaus. Hierdoor hebben we veel kennis van de lokale arbeidsmarkt en beschikken we over een grootschalig netwerk. Wij bieden landelijke dekking, ongeacht waar je bedrijf zich bevindt.

CEREO helpt je om meer grip te krijgen op de ontwikkeling van mensen binnen jouw organisatie. Ook wanneer zij vanwege een reorganisatie gedwongen zijn om te vertrekken.

Onze loopbaancoaches zijn het gewend om werknemers op een zakelijke, maar vooral ook menselijke manier te begeleiden. We zijn praktisch ingesteld en kiezen voor een persoonlijke aanpak. We richten ons daarbij op het stimuleren van de zelfredzaamheid onder je werknemers. We helpen je werknemers om zelf de beste keuze te maken over hun toekomst en bieden hen alle tools en faciliteiten die daarvoor nodig zijn.

Neem contact op voor meer informatie

Vindt er een reorganisatie plaats binnen jouw organisatie? En wil je gebruik maken van individueel outplacement of groepsoutplacement? Dan gaat CEREO graag met je in gesprek over de mogelijkheden.