Menu Triangle
078 611 1048
DSC03912-min

Wat is outplacement

Wanneer een werknemer ontslag krijgt, is outplacement de beste manier om hen snel aan een nieuwe baan te helpen. Maar hoe ziet een outplacementtraject er precies uit? En hoe kan uw organisatie dit inzetten als een teken van goed werkgeverschap? U vindt de antwoorden op deze pagina.

Wat is outplacement?

Outplacement ondersteunt ontslagen werknemers bij het vinden van een passende baan of het starten van een eigen onderneming. Door outplacement aan te bieden aan een ontslagen werknemer, toont u goed werkgeverschap. U vergroot hiermee de kans dat de werknemer snel weer een nieuwe uitdaging vindt op de arbeidsmarkt.

Wanneer wordt outplacement ingezet?

Outplacement wordt ingezet wanneer een werknemer reeds ontslagen is of binnenkort ontslagen wordt. Dit vindt bijvoorbeeld plaats tijdens een reorganisatie binnen uw bedrijf. Ook kan het gebeuren dat de werknemer niet langer op zijn of haar plek zit en dat het vinden van een baan buiten de organisatie de beste oplossing is.

Als werkgever is het uw taak om goed werkgeverschap te tonen richting uw personeel. Goed werkgeverschap kan worden omschreven als het dragen van verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en het werkgeluk van uw werknemers. Dat geldt ook voor werknemers die ontslagen (dreigen te) worden.

Leestip: E-book “5 stappen van goed werkgeverschap bij ontslag

Ebook 5 stappen van goed werkgeverschap bij ontslag

E-book 5 stappen van goed werkgeverschap voorblad

Hoe ziet een outplacementtraject eruit?

Een outplacementtraject bij CEREO is gericht op maatwerk en bestaat uit drie stappen:

1. Intakegesprek

De eerste stap van een outplacementtraject is het intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken de outplacementcoach en de cliënt kennis met elkaar. Er wordt gesproken over het ontslag, de reden hiervan en de stappen die nodig zijn om de werknemer weer aan het werk te helpen. Er wordt ook goed gekeken naar de wensen en de kwaliteiten van de werknemer. Ook de belastbaarheid van de werknemer wordt hierin meegewogen.

2. Plan van aanpak

Naar aanleiding van het kennismakingsgesprek, krijgt onze outplacementcoach een goed beeld van de werknemer en zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt. Op basis hiervan wordt een maatwerk trajectplan opgesteld. In dit plan wordt bepaald welke stappen de werknemer kan zetten om een passende baan te vinden.

Niet alleen het zoeken naar geschikt werk is onderdeel van het plan van aanpak. Er wordt ook gekeken naar manieren om de slagingskans hiervan te vergroten. Zo kan er loopbaancoaching of een sollicitatietraining worden ingezet. Ook helpt de outplacementcoach met het verbeteren van het cv en de motivatiebrief van de werknemer.

Bij een plan van aanpak wordt gekeken naar de werkervaring en het opleidingsniveau van de kandidaat, alsook naar individuele en professionele capaciteiten. Op die manier wordt er een volwaardig werknemersprofiel opgesteld.

3. Individuele begeleiding

Om een passende baan te vinden, wordt er tijdens een outplacementtraject gebruik gemaakt van zowel het netwerk van de werknemer zelf als de mogelijkheden die CEREO te bieden heeft. Ook heeft CEREO een groot netwerk aan werkgevers door heel Nederland.

Voor, tijdens en na de sollicitatie wordt de werknemer individueel door de loopbaancoach ondersteunt. Er wordt gekeken naar wat er goed ging, wat er beter kan en hoe nieuwe kansen kunnen worden aangeboord. Ook wordt de werknemer voorbereid op het voeren van een sollicitatiegesprek. Al deze zaken vergroten de kans dat de werknemer door recruiters en werkgevers als een aantrekkelijke kandidaat wordt gezien.

Tijdens een outplacementtraject bij CEREO staat de zelfredzaamheid van de werknemer voorop. De outplacementcoach biedt de juiste tools en middelen en stimuleert de werknemer om zelf concrete stappen te zetten richting een nieuwe carrière. De werknemer wordt hierdoor geholpen, maar houdt wel zelf de touwtjes in handen op carrièregebied.

Outplacement aanvragen? CEREO helpt u graag verder

CEREO is actief door heel Nederland en biedt professionele hulp bij outplacement. Samen met u onderzoeken we de mogelijkheden om uw ontslagen werknemer weer aan het werk te helpen. CEREO richt zich op het creëren van meer grip op de ontwikkeling van mensen binnen uw organisatie. We hanteren een persoonlijke, sociale aanpak waarbij de mens achter de professional centraal staat.

CEREO biedt eenmalige outplacement, maar we treden ook op als vaste partner voor outplacement- en andere loopbaantrajecten. Hierdoor beschikt u over een professionele en onafhankelijke partij die u helpt om het beste uit uw werknemers te halen en hun werkgeluk en ontwikkeling te bevorderen.

Benieuwd waar in Nederland wij gevestigd zijn? Bekijk dan een overzicht van onze vestigingen en ontdek welke vestiging zich het dichtst bij u in de buurt bevindt. Dankzij onze landelijke samenwerking met outplacementcoaches en loopbaanbegeleiders, beschikken we over een groot professioneel netwerk.

Vraag via de button hieronder een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Direct een offerte aanvragen? Dat kan natuurlijk ook.