Menu Triangle
078 611 1048
DSC06037-min (3)

NAH en re-integratie

Niet –aangeboren hersenletsel (NAH) en re-integreren.

Werknemers met NAH ervaren ingrijpende gevolgen op alle vlakken van het leven. Mogelijk is er sprake van blijvende beperkingen na de herstel- en/of revalidatieperiode. Dit kan zijn op cognitief, fysiek, psychisch of sociaal-emotioneel vlak.

Mensen met NAH denken en handelen vaak trager. omdat ze sneller vermoeid zijn. De hersenen moeten meer hun best doen dan voorheen om te kunnen compenseren wat is beschadigd.

Wist u dat veel beperkingen onzichtbaar zijn? Overschatting door de buitenwereld ligt hierdoor op de loer, met overbelasting als gevolg.

Werknemers kunnen ook communicatieproblemen met de omgeving ervaren en daarmee ook met de werkgever en andere collega’s.

Om al deze redenen vraagt een re-integratietraject voor mensen met NAH zowel in spoor 1 als spoor 2 professionele, gespecialiseerde en betrokken begeleiding.

NAH vraagt om focus op wat mógelijk is.

Het is belangrijk dat re-integratiecoaches zich richten zich op het onderzoeken en creëren van mogelijkheden, rekening houdend met de beperkingen van de werknemer met NAH.

Focus punten tijdens een re-integratietraject:

  • Zorgvuldig opbouwen van belastbaarheid;
  • Bewaken van de balans van de werknemer;
  • Zich op relatie tussen werk/werkomgeving en fysieke/mentale mogelijkheden;
  • Oog voor zorgen over gezondheid, inkomen, thuissituatie en toekomst.

NAH vraagt om betrokkenheid van alle partijen.

Gespecialiseerde re-integratiecoaches weten precies wat nodig is om werknemers met NAH weer aan het werk krijgen op een passende werkplek.

Het is belangrijk dat dit re-integratietraject wordt afgestemd op de individuele situatie van de werknemer én wordt afgestemd met de werkgever.

Re-integratiecoaches werken hierbij samen met andere belangrijke betrokkenen. Dit kunnen naasten van de werknemer zijn of professionals, zoals bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, of behandelaar. Uiteraard alleen met toestemming van de medewerker en met die van de werkgever.

NAH vraagt om kennis van verzuimmanagement en wet- en regelgeving

Dat werknemers met NAH deskundige begeleiding nodig hebben, staat als een paal boven water. Echter, daarnaast moeten re-integratiecoaches zich er ook bewust van zijn van wat een organisatie van een re-integratiebureau vraagt.

Wet- en regelgeving moet worden gevolgd en trajecten moeten efficiënt en resultaatgericht worden doorlopen. Verstand van de Wet Verbetering Poortwachter en kennis van de arbeidsmarkt is een “must”.

Re-integratietrajecten voor mensen met NAH bij CEREO.

Onze re-integratiecoaches zijn inzetbaar voor zowel eerste spoor als tweede spoor re-integratietrajecten. Eerst kijken zij of re-integratie bij de eigen organisatie mogelijk is. Blijkt snel dat dit niet het geval is, dan wordt een tweede spoor traject gestart.

Indien nodig begeleiden wij de werknemer in het WIA-traject.

Samen bespreken wij graag wat de mogelijkheden zijn. Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.