Menu Triangle
078 611 1048
beach-1868047
Artikelen

Artikel: Waarom werken niet zonder vakantie kan bestaan?

Bron

Bron: reiswerk.nl - 7 redenen waarom het nemen van een vakantie goed is voor je carrière

Waarom werken niet zonder vakantie kan bestaan?

En heeft u vrije dagen opgenomen in december? Of bent u straf doorgegaan tussen de feestdagen door? Vond u dat het werk zich maar opstapelde en zag u op tegen de hoeveelheid werk die u te wachten stond als wel had vrij genomen? Doe dat maar niet meer. Neem de volgende keer dan juist vrij. U zit dan namelijk op het beginspoor om overspannen of burn-out te raken. We hebben namelijk allemaal een break nodig en tijd maken voor een moment van rust kan uw loopbaan zelfs ten goede komen. Reiswerk.nl stelt dat er 7 redenen zijn waarom een vakantie juist heel goed kan zijn voor uw loopbaan.

Vakantie verbetert de arbeidsproductiviteit.

Onderzoek heeft uitgewezen dat werknemers bij langere werktijden minder creatief zijn en moeite hebben om hetzelfde intensiteitsniveau in hun werk te handhaven. Bovendien zorgen lange perioden van werk zonder onderbreking tot prikkelbaarheid, slechte besluitvorming, slechte communicatie en relaties en meer vrije dagen vanwege een slechte gezondheid. Vakantie zorgt er voor dat werknemers meer gefocust terugkomen, een meer optimistische denkwijze hebben en een hogere arbeidsproductiviteit.

Vakantie reduceert stress.

Iedereen moet de tijd nemen om te ontspannen en tot rust te komen. Als werknemers maar blijven doorgaan, dan verhoogt dat het risico op stress en in het ergste geval kan dit leiden tot een burn-out. Vakantie zorgt ervoor dat er even afstand wordt genomen van het werk. Er ontstaat dan vaak een helder beeld op de verhouding die er is tussen werk én privé en wordt duidelijk hoe effecten van stress verminderd kunnen worden.

Vakantie is goed voor de gezondheid.

Onderzoek toont aan dat de meeste mensen meer op vakantie sporten dan tijdens een normale werkweek thuis. Het lichaam heeft ook vitamine D van de zon nodig. Dit is helaas niet of weinig aanwezig op kantoor. Een weekje kunnen genieten van de buitenlucht is dus heel goed. Werknemers komen fris terug, voelen zich beter en zien er gezonder uit.

Vakantie betekent meer sociale contacten.

De kans is groot dat bij lange dagen werken de tijd met partner, gezin, familie of vrienden er een beetje bij inschiet. Een (korte) vakantie kan gebruikt worden om die sociale contacten aan te halen en de dingen te doen die u leuk vindt. En dat is misschien net even wat nodig is om te ontspannen.

Vakantie zorgt voor nieuwe ervaringen.

Er is zoveel te doen en te zien in de wereld. Niet alleen ver weg maar ook dicht bij huis. Er even tussen uit gaan zorgt voor nieuwe ervaringen. Reizen verbreedt de geest en geeft inspiratie. Op vakantie wordt u immers blootgesteld aan nieuwe omgevingen, ander menselijk gedrag, culturen en verschillende manieren van zakendoen. En die nieuwe ervaringen zorgen wellicht voor verrassende nieuwe inzichten die ook op het werk kunnen worden ingezet.

Vakantie zorgt voor creativiteit.

Meer rust zorgt er voor dat ideeën en oplossingen spontaan ontstaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de menselijke geest het leren maximaliseert in rusttijden. De manier waarop de brein functioneert, is dat u informatie opneemt en vastlegt gedurende de werkdag. Om die informatie effectief te gebruiken, hebben hersenen tijd nodig om het te verwerken, om zinvolle verbanden te leggen en om creatieve ideeën uit deze verbindingen te halen. Dat gebeurt tijdens het slapen, maar dus ook tijdens vakantie.

Vakantie maakt gelukkig.

Mensen met veel mooie (reis)ervaringen zijn gelukkiger dan mensen met veel materiële rijkdom. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het langdurigste geluk gecreëerd wordt door ervaringen, zoals reizen, uit eten gaan, buitenactiviteiten, het leren van nieuwe vaardigheden en het bezoeken van exposities. En een onderzoek onder 1.530 Nederlanders laat ook zien dat op vakantie gaan uw geluk daadwerkelijk verbetert. Mensen die op vakantie gingen, waren gelukkiger dan zij, die niet op vakantie gingen. Dit was vanwege de voorpret en omdat men iets had om naar uit te kijken.

Vakantie verbetert de inzetbaarheid van werknemers.

Een gelukkige werknemer is een productievere werknemer, soms wel 12 to 20% productiever! De reden waarom gelukkige werknemers productiever zouden zijn, is volgens onderzoek omdat ze hun tijd effectiever en meer gefocust benutten. En als u kwalitatief beter werk levert zorgt dat voor meer bevlogenheid in het werk. De cirkel is dan rond.

Vakantie is één stap naar werkgeluk.

Deze week is de vakantiebeurs waar massa's mensen inspiratie op doen voor hun volgende vakantie. Natuurlijk is op vakantie gaan slechts een deel van wat u kunt doen om lekker in uw vel te zitten op het werk. Wij weten dat er zat situaties zijn - werk of privé - waardoor werknemers (even) uit balans kunnen zijn en waarbij alleen een vakantie niet zou helpen. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij wat onze behoeftes zijn om ons werk vol enthousiasme te kunnen blijven doen. CEREO kan hierbij helpen in de vorm van coachingtrajecten en trainingen. Denk aan loopbaanoriëntatie, persoonlijke coaching en/of counseling of een workshop stresspreventie/burn-out. Neem een kijkje op onze site om te kunnen zien wat wij voor u als werkgever of werknemer kunnen betekenen.


Al met al kunnen we concluderen dat we alleen goed werk afleveren als wij minstens van tijd tot tijd ook de rust nemen die wij nodig hebben. Wij wensen u daarom alvast een fijne vakantie en veel werkgeluk.