Menu Triangle
078 611 1048
Ingrid Berens - CEREO
Artikelen

Informeel leren op het werk

Door: Ingrid Berens - partner bij CEREO

Informeel leren op het werk om ontwikkeling te verankeren in organisaties.

Het bericht van SZW op Prinsjesdag heeft belangrijk nieuws gebracht over Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en de toekomst van de arbeidsmarkt.

Leven Lang Ontwikkelen cruciaal voor welzijn en groei werknemers

In deze tijden van snelle verandering en groei, is het voorkomen van ziekteverzuim cruciaal. Het recente bericht van SZW op Prinsjesdag onderstreept het belang van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en informeel leren op de werkplek als instrumenten om ziekteverzuim te verminderen en de ontwikkeling van werknemers te stimuleren. Bij CEREO begrijpen we dat het welzijn en de groei van je werknemers direct bijdragen aan de kracht en stabiliteit van je organisatie.

Als werkgever kun je het verschil maken

LLO, zoals benadrukt in het nieuwsbericht, is een essentieel instrument om je bedrijf dynamisch en toekomstbestendig te houden. Door mensen uit te dagen om zich voortdurend te ontwikkelen en hen daarbij te ondersteunen, kan de werkgever echt het verschil maken in het voorkomen van een ziekmelding. Een sterke ontwikkelcultuur, waarin zowel individuen als bedrijven en organisaties investeren, is cruciaal voor deze missie.

Koers van het ministerie SZW

Het ministerie SZW start met een (ambtelijke) verkenning gericht op de langere termijn, waarin verschillende varianten, waaronder leerrechten, worden uitgewerkt. Een deel van de middelen voor het STAP-budget voor 2023 zal worden ingezet voor een verhoging van de SLIM-regeling vanaf 2024 tot en met 2027. Hierbij wordt een tijdelijke voorziening voor individuele scholing toegevoegd, waardoor werknemers de regie kunnen nemen over hun loopbaan.

Daarnaast hebben ze plannen voor een meerjarig programma gericht op het versterken van informeel leren op de werkvloer, wat van start zal gaan in de tweede helft van 2023. Dit programma vereist de gezamenlijke inzet van de overheid en andere belanghebbenden, zoals sociale partners, opleiders, intermediairs, uitvoeringsorganisaties en regionale arbeidsmarktpartijen.

De eerste stap naar een duurzame ontwikkeling en groei

Bij CEREO zien we de waarde in van een solide organisatiecultuur en effectief leiderschap. Deze factoren spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de ontwikkeling van medewerkers en het welzijn van de gehele organisatie. Een doordachte aanpak hiervan kan bijdragen aan het verlagen van ziekteverzuim en het verhogen van de arbeidsproductiviteit.

Graag gaan we met je in gesprek over op maat gemaakte strategieën om te zorgen voor de groei en het welzijn van je werknemers, en daarmee de algehele bloei van uw organisatie. Ontdek samen met ons de diverse manieren waarop we kunnen bijdragen aan een robuuste en bloeiende leercultuur binnen uw bedrijf. Neem contact met ons op en zet de eerste stap naar duurzame ontwikkeling en groei.

📧 Ingrid@cereo.nl

🔗LinkedIn

CEREO - Samenwerken aan Ontwikkeling