Menu Triangle
078 611 1048
DSC03912-min

Subsidieregelingen

subsidieregelingen

Wilt u een opleiding, training of cursus volgen met subsidie van de overheid? Of wilt u uw personeel van extra scholing voorzien? Dan kunt u gebruik maken van de subsidieregeling Nederland Leert Door, het STAP-budget en de SLIM-regeling. In dit artikel ontdekt u wat deze subsidies inhouden, wat de verschillen en overeenkomsten zijn en waar u aanspraak op kunt maken.

Wat is Nederland Leert door?

De subsidieregeling Nederland Leert Door is er voor iedere volwassene die 18 jaar of ouder is en de pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt. Of iemand nu in loondienst is, een flexibel contract heeft of werkzoekend is: de subsidieregeling Nederland Leert Door helpt mensen om aan hun toekomst te werken en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Waar kunt u deze subsidieregeling voor gebruiken?

De subsidieregeling Nederland Leert Door is bedoeld voor het volgen van cursussen of trainingen over uiteenlopende onderwerpen. Er zijn in totaal zo’n 55.000 scholingstrajecten beschikbaar die verdeeld zijn over maar liefst 800 opleidingen. Deze kunnen met de Nederland Leert Door-subsidie geheel gratis worden gevolgd.

Waarom kiezen voor Nederland Leert Door?

Er zijn goede redenen om gebruik te maken van Nederland Leert Door. Enkele voorbeelden daarvan vindt u hieronder:

  1. U werkt in een snel veranderend vakgebied en wilt uw kennis graag up-to-date houden;
  2. U wilt beter worden in uw werk door nieuwe kennis op te doen en uw professionele vaardigheden verder te ontwikkelen;
  3. U wilt zich omscholen om zo nieuwe kansen te creëren op de arbeidsmarkt;
  4. U bent op dit moment werkloos en wilt graag een cursus volgen om meer succes te behalen met werk zoeken en solliciteren.

Wilt u meer informatie over Nederland Leert Door? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid en lees over de voorwaarden, einddatum en meer.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling die bedoeld is voor zowel werkenden als werkzoekenden. Deze subsidie bedraagt maximaal € 1.000,- per jaar en kan gebruikt worden voor scholing en professionele ontwikkeling. Het STAP-budget kan worden ingezet voor zowel cursussen, trainingen als opleidingen.

Hoe kunt u het STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kan eenmaal per jaar worden aangevraagd via het online UWV-portaal. Houd er rekening mee dat het STAP-budget beperkt beschikbaar is, maar dat deze elke twee maanden wordt aangevuld. Er is dus elke twee maanden een nieuwe aanvraagperiode beschikbaar. Houd er tevens rekening mee dat het STAP-budget niet geldt voor elk studietraject. De cursus, training of opleiding dient namelijk onderdeel te zijn van het zogenaamde scholingsregister.

Doorloopt één van uw werknemers reeds een loopbaan- of re-integratietraject bij CEREO en is (om)scholing gewenst? Dan is het in veel gevallen mogelijk het STAP-budget in te zetten.

Tip: vraag een loopbaanadviseur om gratis STAP-advies

Als u maximaal een mbo 2-opleiding hebt afgerond, kunt u gratis STAP-ontwikkeladvies aanvragen. Volgt een werknemer reeds een traject bij CEREO, dan kunnen we samen met de werknemer dit ontwikkeladvies aanvragen als toevoeging aan het loopbaan- of re-integratietraject. (Zolang er nog subsidiebudget beschikbaar is)

Wat is de SLIM-regeling?

De SLIM-regeling wordt ook wel de SLIM-subsidie genoemd en staat voor Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in MKB-ondernemingen. De SLIM-regeling is bedoeld voor ondernemers die de vaardigheden van hun medewerkers willen versterken.

Hoe kunt u een SLIM-subsidie aanvragen?

Een SLIM-aanvraag moet aan diverse kwaliteitseisen voldoen. Ook dient de aanvraag volgens alle geldende regels en richtlijnen te worden voldaan. Om zeker te weten dat u hierin slaagt, kunt u de hulp van een loopbaanadviseur inschakelen. CEREO staat voor u klaar om daarin te ondersteunen.

Het maximale subsidiebedrag dat u kunt aanvragen is € 24.999,-. Voor samenwerkingen ligt dit bedrag op € 500.000,-. Hiervoor geldt wel dat er per aanvragende partij maximaal € 200.000,- mag worden toegekend. Voor grootzakelijke bedrijven geldt een SLIM-regeling van maximaal € 200.000,-. Een uitzondering hierop vormt de landbouw. Daar ligt de maximale SLIM-subsidie op € 20.000,-.

Voor wie is de SLIM-subsidie bedoeld?

De SLIM-regeling kan worden aangevraagd voor MKB-bedrijven, samenwerkingsverbanden tussen mkb-bedrijven en bedrijven in de horeca, de recreatiebranche en de landbouw. Valt uw bedrijf onder een van deze noemers? Dan heeft u recht op de SLIM-subsidie en kunt u deze voor uw organisatie aanvragen.

Voorbeelden waarbij de SLIM-regeling wordt ingezet

Er zijn diverse activiteiten binnen uw bedrijf waarbij de SLIM-regeling van past komt. Enkele concrete voorbeelden daarvan vindt u hieronder:

  • U wilt nieuwe opleidingsplannen en ontwikkelplannen implementeren binnen uw bedrijf;
  • U wilt dat afdelingen binnen uw bedrijf beter samenwerken;
  • U wilt een bedrijfsschool of een intern trainingsprogramma opzetten;
  • U wilt een (online) leerportaal ontwikkelen voor uw personeelsleden;
  • U wilt gebruik maken van een externe adviseur om de ontwikkelmogelijkheden van uw personeel in beeld te brengen;
  • U wilt de digitale vaardigheden van uw werknemers verbeteren.

Wilt u meer weten over de SLIM-regeling en wat CEREO u hierin kan bieden? Lees dan meer op onze pagina over de SLIM-regeling. U vindt hier onder meer een overzicht van de activiteiten die onder de SLIM-regeling vallen.

Wat kan CEREO voor uw organisatie betekenen?

CEREO helpt uw organisatie om meer grip te krijgen op de ontwikkeling van uw personeel. Wij helpen u bouwen aan een succesvolle, productieve en sociaal veilige arbeidsomgeving. Een plek waar mensen duurzaam inzetbaar zijn en een hoge mate van werkgeluk ervaren. Dat bereiken we middels een persoonlijke aanpak waarin de mens achter de professional centraal staat.

Tot onze dienstverlening behoren assessments, loopbaanadvies, arbeidsdeskundig advies, re-integratie, outplacement, WGA-controle, arbeidsmediation en diverse vormen van coaching, waaronder loopbaancoaching, persoonlijke coaching en ondernemerscoaching. Ook bieden we trainingen aan over stress en burn-out, omgaan met spanning, leidinggeven, verzuim en inzetbaarheid en omgaan met agressie en ongewenst gedrag.

Voor sommige van onze diensten kunt u een subsidie ontvangen vanuit de overheid. Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Bel dan voor meer informatie naar 078 611 1048. We staan u graag te woord!