Menu Triangle
078 611 1048
Team gesprek CEREO
Artikelen

Voordelen werkervaringsplek

Werkervaringsplek: een win-win voor werkgever(s) én werknemer

Wat is een werkervaringsplaats? Wat is het nut hiervan voor werknemers en werkgevers? En hoe helpt een werkervaringsplek bij de re-integratie van een werknemer die langdurig ziek of arbeidsongeschikt is geweest? Op deze pagina vind je een antwoord op al deze vragen en meer.

Een werkervaringsplek: wat is dat eigenlijk?

Bij de term werkervaringsplek denk je wellicht aan studenten die net van school komen en hun eerste ervaring willen opdoen op de arbeidsmarkt. In dit artikel doelen we echter op een werkervaringsplek voor mensen die na langdurig verzuim re-integreren op de arbeidsmarkt. Dit type werkervaringsplaatsen is een goed middel om de cliënt te helpen bij re-integratie na ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Een werkervaringsplaats wordt ook wel kortweg een WEP genoemd en is dus een tijdelijke arbeidsplek voor werknemers die na langdurig verzuim een terugkeer maken op de werkvloer. Vaak duurt dit traject zo’n één tot drie maanden. Dit is voldoende om de belastbaarheid van de werknemer te toetsen, kennis en kunde te ervaren, arbeidsritme op te bouwen en te proeven van de werkomgeving.

Een werkervaringsplek binnen een re-integratietraject kan leiden tot een arbeidscontract, maar dit is niet per se het geval. Er zijn ook veel bedrijven die doorlopend werkervaringsplekken aanbieden. Deze werkervaringsplekken worden steeds weer door andere re-integrerende cliënten vervuld. Dit is goed voor de continuïteit van je organisatie en houdt de productiviteit hoog. Ook biedt dit een oplossing voor personeelstekort en bespaar je geld en tijd op wervingstrajecten.

Goed om te weten: wanneer cliënten werkervaring opdoen vanuit een UWV-uitkering met uitzicht op een contract, wordt dit ene proefplaatsing genoemd. Hiervoor is toestemming nodig vanuit UWV. Een proefplaatsing is niet hetzelfde als een reguliere werkervaringsplek.

Zo helpt een werkervaringsplaats bij re-integratie

Wanneer een werknemer geruime tijd ziek of arbeidsongeschikt is geweest, verloopt de re-integratie op de arbeidsmarkt vaak geleidelijk. Door het werk rustig op te bouwen, is de kans een stuk groter dat de werknemer zichzelf niet overbelast, nieuw zelfvertrouwen opbouwt en daardoor duurzaam inzetbaar blijft. Een werkervaringsplaats speelt daarin een belangrijke rol.

Een re-integratietraject heeft als doel de kortste weg te vinden naar passend werk op de arbeidsmarkt na een periode van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Bij CEREO hebben we jarenlange ervaring met re-integratietrajecten. We denken daarbij altijd in mogelijkheden, in plaats van beperkingen. Tijdens een re-integratietraject richten we ons dus expliciet op wat de werknemer wél kan, in plaats van op wat die niet kan.

Een werkervaringsplaats speelt daarin een essentiële rol; het is een uitstekend middel om geleidelijk te ontdekken of de re-integrerende werknemer binnen een bepaald type organisatie past en of die het betreffende werk mentaal of fysiek aankan. Dit leidt tot nieuwe inzichten die de cliënt helpen om werk te vinden dat bij hen past. Soms leidt dat tot ertoe dat de cliënt na het werkervaringstraject een arbeidscontract krijgt aangeboden, maar dit hoeft zeker niet.

4 voordelen voor cliënten én werkgevers

Een werkervaringsplek biedt voordelen aan de cliënt zelf, maar zeker ook aan de organisatie die deze werkervaringsplaats aanbiedt. Ook voor de werkgever van de cliënt in kwestie zijn er de nodige voordelen. Hieronder ontdek je daar meer over.

1. Een werkervaringsplaats werkt drempelverlagend

Voor werknemers is het spannend om vanuit langdurig verzuim weer aan de slag te gaan. Ze vragen zich vaak af of een werkgever wel op hen zit te wachten, zeker nadat ze langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn geweest. Die angst is begrijpelijk, zeker als je lang uit de running bent geweest. Ook voor werkgevers geldt dat het spannend is om een werknemer aan te nemen die langdurig ziek of arbeidsongeschikt is geweest. De vraag die werkgevers zichzelf vaak stellen is: “Blijft deze werknemer wel duurzaam inzetbaar?”

Een werkervaringsplaats biedt in dat geval de ideale oplossing voor zowel de werknemer als de werkgever. Dat komt omdat een werkervaringsplek laagdrempelig is voor beide partijen. Het neemt de initiële spanning weg en heeft een ongedwongen karakter, mede omdat het maar een paar maanden duurt.

Soms leidt een werkervaringsplek tot het aanbieden van een arbeidscontract. Als organisatie kun je er voor kiezen doorlopend werkervaringsplekken te bieden. Deze worden steeds weer opgevuld door andere cliënten. Er ontstaat daardoor een gezond verloop van re-integranten.

De periode waarin de werkervaringsplaats wordt aangeboden, kun je beschouwen als een experimentele fase. Je geeft de werknemer de kans om te ontdekken of het werk en de bedrijfscultuur bij hem of haar past. Nadat de werkervaringsplek afloopt, kun je samen beslissen of het traject geslaagd is. Ben je als werkgever blij met de inzet van de werknemer? Dan staat het je vrij om hem of haar een arbeidscontract aan te bieden. Dit is uiteraard niet verplicht.

2. Je wint nieuwe loyale krachten voor je organisatie

Er is veel personeelstekort op de arbeidsmarkt. Werkgevers zitten verlegen om gemotiveerd personeel en besteden veel geld aan werving en selectie. Ook op dit gebied kan het aanbieden van een werkervaringsplaats uitkomst bieden. Een werknemer die bij CEREO een re-integratietraject doorloopt, heeft bijvoorbeeld diverse loopbaantesten uitgevoerd en intensieve coaching gehad. Hierdoor weet die precies wat zijn of haar drijfveren, capaciteiten, vaardigheden en wensen zijn. Het enige wat die nog nodig heeft, is praktijkervaring.

Met behulp van een werkervaringsplaats geef je de werknemer een eerlijke kans op werk. Zo draag je je steentje bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij CEREO merken we dat bedrijven die vanuit deze visie ondernemen, een goede match vormen voor onze re-integratiecliënten. Tijdens het werkervaringstraject leer je elkaar beter kennen en ontdek je al snel of er sprake is van een match.

Als die match er blijkt te zijn, heb je er voor minimaal één tot drie maanden een loyale kracht bij voor je organisatie. Werknemers die re-integreren zijn namelijk erg gemotiveerd om de terugkeer naar de arbeidsmarkt te maken. Het kan zo maar zijn dat je deze persoon na de werkervaringsperiode een contract wil aanbieden. Mocht je het als werkgever nodig hebben, dan krijg je van CEREO de nodige coaching en begeleiding om het werkervaringstraject in goede banen te leiden. Voor nieuwe klanten binnen het CEREO-netwerk is dit zelfs tijdelijk (eenmalig) geheel kosteloos.

3. Je helpt de werknemer om zelfvertrouwen te krijgen

Werknemers die arbeidsongeschikt raken, lijden vaak aan lichamelijke en/of mentale beperkingen. Het is daarom belangrijk dat het werk tijdens het re-integratietraject rustig maar wel met duidelijke voortgang wordt opgebouwd. Op die manier kan de werknemer stap voor stap ontdekken wat zijn of haar belastbaarheid is en wanneer die klaar is voor de volgende stap.

Om de werknemer duurzaam inzetbaar te houden en uitval te vermijden, is de werkervaringsplaats een ideaal middel. Het helpt de werknemer om weer zelfvertrouwen te krijgen in zijn of haar kunnen, in hoe het lichaam en het hoofd reageert op het opbouwende ritme. Als werkgever speel je hierin een belangrijke rol. Je geeft de werknemer de kans om op zijn of haar eigen tempo te re-integreren en hen hierbij te begeleiden. En wellicht leidt dat zelfs tot het uitzicht op een baan binnen jouw organisatie.

4. Blijk van goed werkgeverschap

Werkgevers zijn bij wet verantwoordelijk om goed werkgeverschap te tonen. Daarmee wordt bedoeld dat werkgevers oog hebben voor het welzijn van hun personeel en dat ze het onderste uit de kan halen om hen een goede, veilige en verantwoorde werkplek te bieden. Door de verzuimende werknemer de kans te bieden ergens ander werkervaring op te laten doen, laat de werkgever van de cliënt zien dat ze meewerken een duurzame oplossing.

Als aanbiedende partij van een werkervaringsplaats draag je bij aan een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen en het realiseren van een gezonde arbeidsmarkt. Je laat hierdoor zien dat je bereid bent te investeren in iemands re-integratie. Wil je meer weten over goed werkgeverschap en jouw rol daarin als werkgever? Lees dan ook ons artikel over goed werkgeverschap en ontdek wat je kunt doen om dit te bevorderen binnen je organisatie.

Voordelen werkervaringsplek

Bespreking mogelijkheden wep

Deze werkervaringsplaatsen zien we het vaakst

Wanneer werknemers via een tweede-spoortraject re-integreren, kunnen ze hun oude functie meestal niet meer uitvoeren. Dit heeft vaak te maken met beperkingen in de belastbaarheid op fysiek of mentaal niveau. Wanneer er een werkervaringsplaats wordt aangeboden, gaat dit dus meestal om ander soort werk dan de werknemer gewend is. In de praktijk blijkt dat mensen die een werkervaringsplek zoeken meestal in één van de volgende functies terechtkomen:

  • receptionist(e)/telefonist(e);
  • gastheer of gastvrouw;
  • administratief medewerker;
  • logistiek/magazijn medewerker;
  • productiemedewerker (lichte werkzaamheden);
  • backoffice medewerker;
  • facilitair medewerker;
  • activiteitenbegeleider;
  • callcentermedewerker/klantenservice.

Werkervaringsplek binnen jouw organisatie? CEREO helpt je op weg

Wil je als werkgever bijdragen aan de re-integratie van werknemers die langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn geweest? Dan maak je een maatschappelijk verantwoorde beslissing. Door een werkervaringsplek aan te bieden, help je de werknemer om zijn of haar leven weer op de rit te krijgen. Daarnaast kan dit je een waardevolle nieuwe werknemer opleveren.

Beschikt jouw organisatie over een werkervaringsplaats of wil je er eentje creëren? We denken graag met je mee over de mogelijkheden en dat doen we geheel vrijblijvend. Meld je nu aan voor een gesprek via onderstaande button.