Menu Triangle
078 611 1048
management CEREO

No-riskpolis biedt financiële zekerheid bij in dienst nemen werknemers vanuit WIA/WAJONG<br>

Zo beschermd een no-riskpolis jouw organisatie tegen verzuimkosten

Wanneer een langdurig zieke werknemer na een tweedespoortraject een WIA-uitkering (of arbeidsongeschiktheidspercentage van minder dan 35%) krijgt via UWV, ontvangt die een zogenaamde no-riskpolis. Deze polis bestaat al heel lang. Toch blijkt in de praktijk dat een gering aantal werkgevers hier gebruik van maakt.

In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van een no-riskpolis bij het in dienst nemen van werknemers vanuit WIA of WAJONG. Ook leggen we uit welke methodes je nog meer kunt gebruiken om verzuimrisico’s te minimaliseren

No-riskpolis: verzekering bij nieuw of terugkerend verzuim

Wanneer je een werknemer vanuit een WIA-uitkering in dienst neemt, mag je wettelijk gezien gebruikmaken van de no-riskpolis. Dit geldt voor werknemers die na een lange ziekteperiode bij je organisatie aan het werk gaan, maar ook wanneer dit een korte verzuimperiode betreft.

Dankzij de no-riskpolis kun je aanzienlijk besparen op je verzuimkosten. Zo betaalt UWV aan jouw organisatie de ziektewetuitkering wanneer de werknemer (opnieuw) ziek wordt. Een groot voordeel van de polis is dat er geen hogere ziektewetpremies worden doorbelast. Ook gaat de polis niet omhoog wanneer je medewerkers in de WGA terechtkomt. En dat terwijl een WGA-uitkering normaliter tot wel tien jaar aan de werkgever kan worden doorbelast.

De no-riskpolis geldt niet enkel voor werknemers met een WIA-uitkering. Het geldt ook in andere situaties. Daarover kun je meer lezen op de website van UWV

Hoe weet je of je werknemer een no-risk polis heeft?

Tijdens een sollicitatie is een werknemer niet verplicht te vermelden dat hij of zij een no-riskpolis heeft. Toch raden wij onze WIA-cliënten altijd aan om hier open over te zijn. Het bestaan van deze polis trekt werkgevers juist over de streep om de sollicitant in dienst te nemen.

Wanneer je als werkgever na twee maanden dienst vraagt of de werknemer een no-riskpolis heeft, is die overigens wel verplicht dit te vertellen, al hoeft de reden hiervan niet genoemd te worden. Transparante communicatie op dit gebied is voor beide partijen goed. Het komt de duurzame inzetbaarheid van de werknemer ten goede en leidt tot een open en eerlijke samenwerking.

Hoe lang is de no-riskpolis geldig?

De standaardduur van een no-riskpolis bedraagt 5 jaar. In bepaalde gevallen is er een verlenging van nog eens 5 jaar mogelijk. Dit kan bij UWV worden aangevraagd door de werknemer zelf. Als werkgever is het verstandig om alvast de datum te noteren waarop de no-riskpolis van de medewerker afloopt. Zo kan de medewerker zich tijdig aanmelden voor een verzuimverzekering.

Wat kun je nog meer doen om verzuimrisico’s te verlagen?

Het is voor elke werkgever spannend om iemand na een lange verzuimperiode in dienst te nemen. De no-riskpolis biedt in dit geval de nodige financiële zekerheid. Maar hoe zit dat met loopbaanzekerheid? Dat is iets waar de no-riskpolis geen dekking voor biedt. Gelukkig zijn er diverse manieren om de loopbaanzekerheid van de medewerker te vergroten, zoals een proefplaatsing (via UWV)

Loopbaanzekerheid dankzij een proefplaatsing

Tijdens een proefplaatsing krijgen werkgever en werknemer de kans om twee maanden lang te ontdekken of er sprake is van een onderlinge match. Er is in deze fase nog geen sprake van een dienstverband, waardoor beide partijen nergens aan vast zitten. Dit maakt een proefplaatsing een effectief middel om te re-integreren of te ontdekken of een arbeidscontract een goede vervolgstap is.

UWV maakt duidelijk onderscheid tussen een werkervaringsplaats en een proefplaatsing. Maar wat is precies het verschil? Daarover lees je hieronder meer.

Proefplaatsing via UWV

Er is sprake van een proefplaatsing wanneer iemand met een uitkering twee maanden op proef in dienst treedt met behoud van zijn of haar UWV-uitkering. Dit geldt voor zowel WAO als WIA, Wajong, Ziektewet of WW.

Tijdens een proefplaatsing betaal je de medewerker geen loon, maar biedt je hem of haar de kans om de proeven van het werk en te ontdekken of er een wederzijdse match is. Bevalt dit goed? Dan kan er na twee maanden een arbeidsovereenkomst worden opgesteld. De voorwaarden voor een proefplaatsing vind je op de website van UWV

Werkervaringsplaats

Een werkervaringsplaats is niet hetzelfde als een proefplaatsing. Dat komt doordat er bij een werkervaringsplaats niet per se uitzicht is op een arbeidscontract. Een werkervaringsplek is vooral bedoeld om na langdurig verzuim werkervaring op te doen en te ontdekken wat de competenties en belastbaarheid van de medewerker zijn. Dit biedt medewerkers zelfvertrouwen en is een goede manier om na langdurig verzuim de eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt.

Een werkervaringsplaats kan een eerste stap zijn in de richting van een vaste baan, maar dat hoeft niet. Zo zijn er werkgevers die doorlopend werkervaringsplaatsen aanbieden die steeds weer door andere kandidaten worden ingevuld. Door medewerkers na langdurig verzuim een werkervaringsplaats aan te bieden, laat je als werkgever zien dat je maatschappelijk betrokken bent en dat je wilt bijdragen aan de re-integratie van cliënten die langdurig uit de roulatie zijn geweest.

Meer weten over werkervaringsplaatsen? Lees verder op de website van onze partner People in Place.

Infographic bouwestenen werkervaringsplaats

Krijg grip op de ontwikkeling van jouw medewerkers

Wil je meer weten over het verlagen van verzuimrisico’s binnen jouw organisatie? CEREO denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Wij zijn hét landelijke centrum voor loopbaanontwikkeling en helpen je om grip te krijgen op de ontwikkeling van je medewerkers.

We vertellen je graag meer over de voordelen van een no-riskpolis, maar ook over de mogelijkheden van proefplaatsingen en werkervaringsplaatsen. Ook kun je bij CEREO terecht om zelf een werkervaringsplaats te bieden vanuit je bedrijf.