Menu Triangle
078 611 1048
Jan-Jaap van Ingen - Loopbaanadviseur CEREO
Artikelen

Baan kwijt? Er is ook een zonnige kant.

Broninformatie

Door: Jan-Jaap van Ingen // medeoprichter van Cereo & Directeur en Loopbaancoach bij Regenius.

Baan kwijt? Er is ook een zonnige kant!

“Wat zeg je?” zal je denken. “Wat heeft je baan kwijt raken nu met zonnige situaties te maken?”. Heel veel kan ik je zeggen. Ondanks het baanverlies en de vervelende gevoelens die daarbij meespelen, geloof ik er niet in om daar de focus op te leggen. Daarom hebben we het bij CEREO over de stip aan de horizon. Die stip bereik je door het proces naar nieuw werk als een kans, misschien zelfs een cadeau te ervaren. En ja, dat gaat niet altijd even makkelijk.

Had ik maar.

Ik maak het dagelijks mee. Mensen die hun baan kwijt raken en daar letterlijk en figuurlijk ziek van zijn. Vaak vinden werknemers hun werkgever maar asociaal (ze hadden toch wel wat kunnen regelen?) waarna zij zich verliezen in de bekende “had ik maars” en andere negatieve denkpatronen. Begrijpelijk, want de klap is hard. Maar in de praktijk zie ik dat als mensen in deze neerwaartse spiraal blijven zitten, er geen weg vooruit is.

Kom op!

Boosheid, stress en piekeren. Het hoort er allemaal bij. Ik heb zelf ook in die situatie gezeten en weet dus dat je er niet van opknapt! Tegelijkertijd weet ik ook uit deze persoonlijke ervaring dat je met hard werken, kansen pakken en wat zelfvertrouwen er ook weer bovenop kan komen. Het kost een enorme bak energie, maar ik riep altijd tegen mijzelf: “dit is je nieuwe realiteit, deal with it!”. Dit komt hard over, maar alleen als je de knop omdraait kom je verder.

Andere bril.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat wij ontslagen werknemers kunnen helpen door ze met een andere bril te leren kijken naar de situatie. Als de eerste frustratie begint te zakken, begin ik vaak te praten over het baanverlies en dat je dat ook als cadeautje kan ervaren. Na wat gefronste wenkbrauwen leg ik dan uit dat er zich weer nieuwe kansen zullen aandienen in de vorm van een uitdagende baan of zelfstandig ondernemerschap. Voorwaarde is dat het ontslag wordt gezien als een nieuwe kans en dat men in actie moet komen!

Zelfvertrouwen.

Ik weet zeker dat met de juiste begeleiding en een goed plan het geloof in eigen kunnen weer terugkeert. En wat is het dan prachtig om te zien dat mensen zich hervinden en een leuke baan weten te bemachtigen! De afgelopen jaren hebben we vele mensen mogen uitzwaaien op weg naar een nieuwe werkgever. Eén van die mensen gaf mij een fijn compliment: dankzij jullie begeleiding heb ik weer zelfvertrouwen gekregen! En over dat cadeautje… Je had toch gelijk.

E-book met antwoord op jouw vragen over outplacement.

We hebben de meest voorkomende vragen en stellingen rondom outplacement samengevat in een gratis e-book.

Baan kwijt? Er is ook een zonnige kant.

Voorblad E-book werknemer outplacement V22