Menu Triangle
078 611 1048
Vrijwillgerswerk-Nieuwsheader
Artikelen

Artikel: Vrijwilligerswerk tijdens een re-integratieproces; hoe zit dat?

Vrijwilligerswerk tijdens een re-integratieproces; hoe zit dat?

Op zoek naar een nieuwe baan vanuit een re-integratie tweede spoor traject of vanuit een WW-uitkering? Nog geen passende baan gevonden en misschien ook nog niet helemaal werkfit? Wist u dat vrijwilligerswerk een goede manier is om werkervaring op te doen en de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten?

Wat zijn de voordelen van vrijwilligerswerk tijdens het re-integratieproces?


1. Sociale contacten.

Thuis zitten kan erg eenzaam zijn. Maar ook confronterend, omdat andere mensen druk zijn met school of werk. Om in een positieve flow te blijven, is het goed om bezig te zijn. Of te wel doen in plaats van denken. Door vrijwilligerswerk ontstaan weer contacten met nieuwe mensen, dat weer zorgt voor hernieuwde energie en een beter gevoel. Er ontstaat weer verbinding met de buitenwereld.

2. Ontwikkelen van (nieuwe) vaardigheden.

Vrijwilligerswerk is ook een kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zeker als mensen voor langere tijd het zelfde werk hebben gedaan. Het is een mooie manier om het CV te verrijken. Voor werkgevers is het een pré om te zien dat mensen zich blijven ontwikkelen.

3. Opbouwen van arbeidsritme.

Als mensen voor langere tijd thuis zitten, is het lastig om weer in het arbeidsritme te komen. De overgang van geen werk naar betaald werk kan groot zijn. Vrijwilligerswerk helpt hierbij. Geleidelijk aan kan men wennen aan uren achtereen werken, verantwoordelijkheden en bepaalde structuren.

Zijn er voorwaarden verbonden aan het doen van vrijwilligerswerk?

Er zijn zeker voorwaarden verbonden aan het doen van vrijwilligerswerk. Het doel blijft namelijk het vinden van betaald werk. Is er sprake van een WW-uitkering dan is expliciet toestemming nodig van UWV. Is er sprake van een re-integratie tweede spoor dan moet dit worden overlegd met de re-integratiecoach en zal het ook moet worden vastgelegd in het activiteitenoverzicht van de cliënt. Vrijwilligerswerk mag uw kansen op de arbeidsmarkt naar betaald werk namelijk niet verkleinen. De belastbaarheid van het vrijwilligerswerk moet dus zeker passend zijn. Daarnaast wordt gekeken of het ook écht vrijwilligerswerk is.

Wat is vrijwilligerswerk volgens UWV?

Volgens UWV is vrijwilligerswerk, werk:

  1. dat wordt uitgevoerd bij een organisatie die door de Belastingdienst is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Of bij een organisatie die voldoet aan de regels voor een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). Of bij een vereniging of stichting.
  2. dat het werk bij de vestiging van de organisatie al minimaal 1 jaar alleen door vrijwilligers wordt gedaan. Ook mag er bij die vestiging minimaal 1 jaar voor startdatum, geen vacature voor dit werk in een betaalde functie zijn geweest. Als de vestiging of het werk korter dan een jaar bestaat, dan wordt gekeken naar werk bij een andere vestiging van deze organisatie. Of bij een vestiging van een vergelijkbare organisatie;
  3. waarvoor de vergoeding niet hoger is dan € 170 per maand. En het totale bedrag niet hoger is dan € 1.700 per kalenderjaar.

Blijft de sollicitatieplicht van kracht bij vrijwilligerswerk?

Met een WW-uitkering is er sollicitatieplicht. En tijdens een re-integratie tweede spoor traject moet de cliënt laten zien actief op zoek te zijn naar een nieuwe passende betaalde baan. Dus ook tijdens de periode waarin vrijwilligerswerk wordt verricht. Krijgt u betaald (passend) werk aangeboden? Dan moet u dit accepteren. Ook als dat betekent dat het vrijwilligerswerk stopt.

Wat is het verschil tussen vrijwilligerswerk en een werkervaringsplek?

Naast vrijwilligerswerk behoort een werkervaringsplek tot de opties. Dit kan bij iedere organisatie worden ingezet, die deze samenwerking aan wil gaan. De intentie van een werkervaringsplek is het vergroten van persoonlijke effectiviteit. Dit kan betrekking hebben op het leren van nieuwe vaardigheden, competenties, het uitbreiden van het netwerk, het leren werken in een arbeidsrelatie en/ of het aannemen van de juiste werkhouding. Dit alles om zelfvertrouwen op te bouwen in de zoektocht naar betaald werk. Het komt tevens voor dat een werkervaringsplaats leidt tot een reguliere baan. Dit in tegenstelling tot de het vrijwilligerswerk, dat nooit kan worden omgezet in een reguliere baan.

Begeleiding nodig in de zoektocht naar een passende baan?

Wilt u meer weten over wat CEREO en haar partners kunnen betekenen in de begeleiding naar een nieuwe passende baan? Neem dan contact met ons op.