Menu Triangle
078 611 1048
DSC06329-min (1)

Loopbaanadviseur nodig? Dit kunt u verwachten

Wilt u het verzuim binnen uw organisatie terugdringen? En wilt u maatregelen nemen om de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers te vergroten? Dan biedt een loopbaanadviseur de ondersteuning die u nodig heeft.

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur ondersteunt werkgevers met het vergroten van duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van verzuim. Het doel hiervan is werknemers langdurig aan de organisatie te verbinden en hun werkgeluk te vergroten. Dit bereikt de loopbaanadviseur door zich samen met u te richten op de loopbaanontwikkeling van uw medewerkers.

Hoe gaat een loopbaanadviseur te werk?

Hoe beter uw werkgevers zich op hun plek voelen, hoe groter de kans dat ze langdurig aan uw organisatie verbonden blijven. Om de duurzame inzetbaarheid van uw personeel te vergroten, is het belangrijk om hun wensen, ambities en behoeften in kaart te brengen. Om te ontdekken welke stappen u hier als werkgever in kunt maken, zijn onder meer de volgende vragen van belang:

 • Voelt de werknemer zich nog op zijn plek?
 • Heeft de werkgever behoefte aan bijscholing?
 • Heeft de werkgever baat bij een promotie of functiewissel?
 • Ervaart de werknemer een goede balans tussen belasting en belastbaarheid?
 • Hoe ervaart de werknemer de werkdruk binnen de organisatie?
 • Voelt de werknemer zich betrokken bij de organisatie?

Met deze en soortgelijke vragen brengt de loopbaanadviseur in kaart hoe het gesteld is met de loopbaan van de werknemer en welke stappen er gezet kunnen worden om het werkgeluk van het individu te vergroten. Deze stappen kunnen bestaan uit het aanbieden opleidingen, bijscholingen of andere ontwikkelmogelijkheden.

Loopbaanadvies - Valkuilen aandacht voor werknemers

Welke mogelijkheden biedt een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur biedt diverse op maat gemaakte ontwikkelmogelijkheden voor uw werknemers. Deze worden afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van de individuele werknemer en natuurlijk ook van u als werkgever. Er kan gebruik worden gemaakt van meerdere modules, waaronder:

 1. Loopbaanoriëntatie;
 2. Persoonlijke coaching.
 3. Ondernemerscoaching.

Wilt u meer weten over deze modules? Hieronder ontdekt u per module wat deze inhoudt en wat hier het de meerwaarde van is.

1. Wat is loopbaanoriëntatie?

Loopbaanoriëntatie wordt ook wel loopbaancoaching genoemd en is gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. Tijdens dit korte oriëntatietraject onderzoekt de loopbaanadviseur samen met de werknemer of diens wensen en mogelijkheden voldoende aansluiten bij de huidige werksituatie.

Ook worden de kansen van de werknemer in kaart gebracht. Dit gaat om interne kansen binnen het bedrijf, maar mogelijk ook om externe kansen op de arbeidsmarkt. Zo kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van jobhunting, maar ook naar de mogelijkheden van jobcarving en jobcreation. Dat laatste is vooral van belang wanneer er een disbalans bestaat tussen belasting en belastbaarheid.

Een belangrijk doel van loopbaanoriëntatie is bewustwording. De loopbaanadviseur werkt er daarom aan om de werknemer bewust te maken van het feit dat die zich moet blijven ontwikkelen. Dit is goed voor het werkgeluk, de productiviteit en de vitaliteit van de werknemer.

Jobcarving en jobcreation - Loopbaanadvies

2. Wat is persoonlijke coaching?

Het doel van persoonlijke coaching is om de werknemer te helpen hun doelen waar te maken en hun vaardigheden te ontwikkelen. De loopbaanadviseur maakt daarbij gebruik van positieve psychologie. U kunt dit dus zien als het teweegbrengen van een positieve gedragsverandering bij uw personeel.

Het doel van persoonlijke coaching is veelzijdig. Het draait om het inspireren van de werknemer en het bieden van ondersteuning in hun carrièrepad. Persoonlijke coaching is onder meer bedoeld om:

 • Bewustzijn te creëren voor de eigen sterke punten en ontwikkelpunten;
 • Zelfvertrouwen en zelfkennis te vergroten;
 • Ontwikkelpunten te verbeteren en sterke punten te koesteren;
 • Nieuwe en positieve gebruiken en gewoontes aan te leren.

3. Wat is ondernemerscoaching?

Tijdens een loopbaantraject kan blijken dat een werknemer eigen ondernemerschap ambieert. CEREO biedt u in samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers de mogelijkheid dit te ondersteunen met een traject Ondernemerscoaching. Dit traject maakt inzichtelijk of een eigen onderneming starten daadwerkelijk bij deze persoon past en een vervolg kan krijgen.

Door dit proces te ondersteunen, laat u een sterk staaltje goed werkgeverschap zien en maakt u van uw werknemer een ambassadeur van uw organisatie. Uitkomst kan ook zijn dat eigen ondernemerschap niet past bij de persoon in kwestie en dat loopbaanontwikkeling binnen (of buiten) de organisatie toch de beste oplossing is.

Op zoek naar een loopbaanadviseur? Cereo helpt u verder

Een loopbaanadviseur kan uw organisatie helpen bij het terugdringen van verzuim, het vergroten van duurzame inzetbaarheid en het verhogen van het werkgeluk, het bewustzijn en de ontwikkeling van uw personeel. Bent u benieuwd hoe Cereo u hierin kan ondersteunen? En wilt u meer weten over de kosten van loopbaanadvies? Ga dan vrijblijvend met ons in gesprek over de mogelijkheden.