Menu Triangle
078 611 1048
DSC06320-min (1)

Wat kost loopbaanadvies? En wie betaalt het?

Wat kost loopbaanadvies? En wie betaalt het? Ontdek op deze pagina welke tarieven er gelden voor loopbaanadvies, welke kosten hiervan aftrekbaar zijn en welke ondersteuning werkgevers hun personeel kunnen bieden.

Wat kost loopbaanadvies?

De kosten van loopbaanadvies zijn sterk afhankelijk van welke loopbaanadviseur u inhuurt. De kosten bedragen gemiddeld tussen de 80 euro en de 200 euro per uur. Dit betekent niet per definitie dat de duurste optie ook de beste is. Tegelijkertijd is het niet zo dat een prijsvechter dezelfde kwaliteit levert als een duurdere aanbieder. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn in uw keuze.

Hoe kiest u de juiste loopbaanadviseur?

Om de juiste loopbaanadviseur te vinden, is het verstandig de werkgever in te schakelen. Deze kan namens de werknemer zoeken naar de aanbieder met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Door het gesprek aan te gaan met meerdere loopbaanadviseurs kan de werkgever ontdekken welke adviseur de beste match vormt met de organisatie.

Voor werkgevers is het belangrijk om zeer kritisch te zijn in hun keuze. Kijk bij het kiezen van een loopbaanadviseur daarom goed naar de werkervaring, de certificaten en diploma’s en liefst ook naar online reviews. Ook is het belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij het oriëntatiegesprek met de loopbaanadviseur. Op basis hiervan kunt u vervolgens besluiten welke adviseur het beste bij u past.

Kosten spelen daarbij natuurlijk ook een rol. Daarom is het goed om de loopbaanadviseur te vragen wat u precies krijgt voor de investering die u doet. Niet alleen het traject zelf is daarbij belangrijk, maar ook de verwachte uitkomst. Let daarbij niet op beloftes, maar liever op onderlinge afspraken. Zo weet u waar u aan toe bent.

Loopbaanadvies kosten

Wie betaalt de kosten van loopbaanbegeleiding?

Veel werkgevers hebben een fonds beschikbaar voor scholing en opleiding. Ook de inzet van een loopbaanadviseur kan onder deze noemer vallen. Op die manier draait de werknemer niet geheel op voor de kosten van loopbaanadvies - deze kosten kunnen namelijk flink oplopen en zijn niet voor elke werknemer betaalbaar.

Voor werkgevers is het zeer voordelig om te investeren in loopbaanadvies. Hiermee zorgt u er immers voor dat uw werknemers beter op hun plek zitten. Dit verkleint de kans op verzuim, maakt de inzetbaarheid duurzamer en verkleint het verloop binnen de organisatie. Ook ervaren uw werknemers vaak meer werkgeluk en positiviteit nadat ze een loopbaanadviestraject hebben voltooid.

Als werkgever wilt u natuurlijk weten waar u financieel kunt besparen. Vraag daarom altijd aan de loopbaanadviseur in kwestie of het mogelijk is een subsidieregeling te krijgen via de overheid. Subsidiebedragen kunnen oplopen tot meer dan €1.000,-. Dit is dus uiterst voordelig. Vaak kan de loopbaanadviseur u hier uitgebreid over informeren.

Is loopbaanadvies aftrekbaar voor de belasting?

Loopbaanadvies - ook wel loopbaanbegeleiding of coaching genoemd - valt onder studiekosten en is voor werkgevers en zzp’ers aftrekbaar voor de belasting. Dat komt omdat loopbaancoaching gericht is op inkomensverwerving en het verbeteren van de arbeidsmarktpositie. Voor particulieren geldt deze aftrekpost overigens niet. Hieronder vindt u daar meer uitleg over.

Voor wie geldt deze aftrek?

De aftrek voor de kosten van loopbaanadvies geldt uitsluitend voor werkgevers en zzp’ers. Werkgevers en zzp’ers mogen deze zakelijke kosten aftrekken van hun winst.

Particulieren mogen studiekosten sinds 1 januari 2022 niet langer aftrekken van de belasting. IN plaats daarvan is het zogenaamde STAP-budget in het leven geroepen. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie en levert €1.000,- op om te gebruiken voor scholing. Helaas mag het STAP-budget op dit moment niet worden ingezet voor loopbaancoaching.

Omdat de regels omtrent subsidies en aftrekposten regelmatig veranderen, kunnen aan deze pagina geen rechten worden ontleend. Neem actuele informatie altijd contact op met de Belastingdienst.

Kosten loopbaanadvies opvragen? Neem contact op met Cereo

Bent u benieuwd wat de kosten zijn voor loopbaanadvies? En wilt u graag weten welke diensten Cereo u te bieden heeft? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.