Menu Zoeken Triangle
078 611 1048
Persoonlijke ontwikkeling

Verslaving & herstel

Specialisten helpen werknemers op weg naar herstel.

Coaching bij verslaving en herstel is een specialistisch onderdeel binnen Cereo. De verslavingscoach kan het gesprek aangaan met de verslaafde werknemer, inzicht geven in de ziekte en begeleiding bieden naar de juiste behandeling.

hiking-4578157

Hoe uit verslaving zich op de werkvloer?

De meeste werkgevers herkennen verslaving op de werkvloer juist niet. De ziekte kent namelijk vele vormen en blijft vaak verborgen achter andere (geaccepteerde) klachten of ziektes. Daardoor kan het lang duren voor er een oplossing gevonden wordt. Met behulp van een deskundige coach (met ervaringskennis) wordt de ontkenning en de schaamte doorbroken, waardoor een weg naar herstel gevonden kan worden.

Wat is het basisprincipe van het coachingstraject bij verslaving?

De verslavingscoach kan het gesprek aangaan met de verslaafde werknemer, inzicht geven in de ziekte en begeleiding bieden naar de juiste behandeling. Na opname in een kliniek focust hij zich op het in een juist tempo terugkeren naar de werkvloer. Begeleidende gesprekken met een leidinggevende, het afstemmen van wederzijdse verwachtingen en het maken van realistische afspraken, stimuleren de weg naar duurzaam herstel. Ook kan het duidelijk worden dat er geen goede stappen worden gezet t.a.v. het herstel. Als de situatie in alle openheid besproken kan worden, kan het vertrouwen groeien, de arbeidsrelatie herstellen en ontstaat de grootste kans dat het re-integratieproces goed verloopt. Iemand is niet verantwoordelijk voor zijn ziekte, maar wel voor zijn herstel.

Uit welke onderdelen bestaat het coachingstraject bij verslaving?

Met kleine stappen en de juiste begeleiding kan een goed resultaat bereikt worden, mits de werknemer actief aan de slag gaat met zijn herstelproces. Er is aandacht voor de diverse levensgebieden; fysiek, financieel, sociaal, relationeel, emotioneel, spiritueel. Soms kan het nodig zijn het (eigen) netwerk te betrekken bij de begeleiding. Het traject "coaching bij verslaving en herstel" bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Intakegesprek;
  • Belemmeringen inzichtelijk maken;
  • Plan van aanpak;
  • Coachingsgesprekken / telefonische bereikbaarheid;
  • Training of aanvullingen;
  • Nazorg.

Hoe ziet het plan van aanpak eruit bij het coachingstraject bij verslaving?

Binnen het plan van aanpak bij het coachingtraject "verslaving en herstel" sturen de coaches op:

  • Acceptatie van de ziekte verslaving;
  • Het nemen van de eigen verantwoordelijkheid voor het herstel;
  • Aandacht voor het gevoel van eigenwaarde;
  • Communicatie naar de verschillende betrokkenen.

Naast het formuleren van deze punten in het plan van aanpak maakt maakt de deelnemer met de coach het C.V. op orde, kunnen er capaciteitstesten worden gedaan en krijgt de deelnemer trainingsmogelijkheden en werkervaringsplaats(en) aangeboden. Kortom er wordt gezamenlijk gewerkt aan de terugkeer op de arbeidsplaats!

Wat is het gewenste resultaat van het coachingstraject bij verslaving?

Het ideale resultaat van het coachingstraject bij verslaving is dat de werknemer na het traject in staat is zichzelf op een goede en gezonde manier te sturen en weer een actieve werknemer kan zijn. Desalniettemin is het resultaat afhankelijk van de beginpositie van de cliƫnt. Het kan voorkomen dat er onderliggend klachten zijn, zoals bijvoorbeeld PTSS. Dan is verdere behandeling gewenst.